Dakrenovatie roofing - voor

Dakrenovatie roofing - na

« Naar overzicht

Merckx nv – Brugge

Categorie:

Merckx nv – Brugge

Het bedrijf Merckx is een zeer ervaren producent van dispersielijmen (ook wel witte lijmen of koudlijmen genoemd) voor diverse toepassingen.Bij Merckx nv te Brugge voerden we een tweelaagse renovatie uit aan het platte dak.

Start van de werken

Eerst en vooral reinigden we de huidige dakbedekking. Dit is nodig om hechting te bekomen naar de volgende laag. Het dak was fel bevuild door vogels dus het reinigen van het dak was zeer belangrijk. De dakbedekking bevatte enkele blazen, deze werden opengesneden en hersteld. De bestaande dakranden en lichtkoepels waren aan vervanging toe, dus deze werden verwijderd. De lichtstraat werd ter plaatse dichtgemaakt omdat de brandmuur een stuk door de oude koepel gaat. Dit werd dichtgemaakt door keperwerk en OSB platen.

Vervolgens sneden we de huidige dakbedekking open en maakten we een opening van 50cm. Dit was nodig omdat de brandmuur door het dak gaat. Een metser zorgde ervoor dat de steeldeck niet wegzakte door het plaatsen van de nodige zweefijzers. Daarna maakten we de dakbedekking terug dicht tot aan de muur door het terugplaatsen van steeldeck, een dampscherm en isolatie. De ventilatiebakken die op het dak aanwezig waren werden met behulp van een kraan verwijderd, het dichtmaken van de openingen gebeurde met OSB platen type 3. Nieuwe lichtstraten werden bevestigd op het dak.

Afwerkingsfase

We begonnen met het plaatsen van een sneldrogende primer (Sopradere Quick) op basis van bitumen en vluchtige solventen. Deze wordt gebruikt als hechtingslaag om een goede hechting van bitumeuze producten te verzekeren. Vervolgens plaatsen we een onderlaag (Ventiglass 3TF). Dit is een membraan voorzien van een glasvliesinlage. De bovenzijde is afgewerkt mAet een talk/zand mengeling. De onderzijde is afgewerkt met elastomeerstroken, afgewisseld met antikleefstroken en afgeschermd met een wegbrandfolie. Als laatste plaatsen we een bovenlaag (Sopralene Techno 4), dit is een membraan samengesteld uit elastomeerbitumen en een composietpolyesterinlage.

Dakranden en tapstukken

De opkant waar de dakrand op bevestigd werd, was op veel plaatsen te laag indien er isolatie opkwam. Deze hoogden we op naar 15cm boven de dakbedekking. We bevestigden dakranden van 150mm geannodiseerd. Er bestonden twijfels over de goede afwatering van het dak. Het dak werd uitgemeten qua afwatering om te zien of er genoeg tapgaten zijn als al het water naar de dakranden wordt afgevoerd.